6 tips voor een betere werk cultuur

betere werk cultuur

Een prettige werk cultuur is belangrijk zowel voor leidinggevenden als voor medewerkers. Een werkcultuur is niet alleen bepalend voor personeel wat er nu werkzaam is maar ook voor toekomstige medewerkers. Het bepaalt of jij je thuis voelt binnen een organisatie en of je er graag zou willen werken. Soms kan het voorkomen dat de cultuur bijgeschaafd dient te worden. Om verschillende redenen. Hoe verbeter je deze cultuur? Kan je hem wel verbeteren en waar begin je dan mee? Wij hebben 6 tips voor je opgeschreven om jou te ondersteunen in het verbeteren van de werk cultuur bij jouw organisatie.

  1. werk cultuurWaarden stellen van jouw organisatie

Een cultuur veranderen binnen een organisatie is een grote uitdaging. Je moet beginnen met een concreet plan. Welke waarden horen binnen jouw organisatie? Of van welke waarden zou je willen dat ze horen bij jouw organisatie? Maak een lijstje met de waarden die jij aan de organisatie wil gaan koppelen. Vanuit waarde kunnen regels worden gecreëerd. Het is dan ook belangrijk om eerst een aantal waarden te noteren plus de gewenste regels. Het is belangrijk dat de medewerkers binnen de gehele organisatie op de hoogte zijn van deze waarden en deze ook gaan uitstralen.

  1. Probeer elke maand 1 thema te verbeteren

Alle onderdelen in één keer aanpassen is te veel gevraagd. Hoe sneller iets veranderd hoe sneller het soms ook weer vervaagd. Dat zou zonde zijn. Maak een plan. Welk onderdeel wil je wanneer aanpassen. Probeer het bijvoorbeeld in thema’s per maand te verwerken. Focus je elke maand op het vooraf bepaalde onderwerp en herhaal voorgaande onderwerpen kort. Beweeg de organisatie langzaam naar voren maar vergeet niet dat de voorgaande thema’s nog vers zijn. Herhalen is daarom een absolute must. Door kanalen te combineren zal de boodschap en verandering sneller doorkomen. Plan een lezing, stuur een mail, maak een korte video etc. Er zijn veel mogelijkheden om een boodschap over te brengen.

  1. Laat medewerkers meedenken met uitdagingen binnen de organisatie

Om de werk cultuur zo goed mogelijk te verbeteren moet je bij de kern beginnen. De medewerkers. Laat de medewerkers meedenken met uitdagingen binnen de werk cultuur. Waar lopen zij tegenaan? Wat zouden zij graag veranderen? En vooral ook: hoe zouden ze dat veranderen? Je zult verbaasd staan van hoeveel (concrete) ideeën medewerkers hebben. Waarschijnlijk brengen ze uitdagingen aan waarvan jij niet eens wist dat ze bestonden of zouden moeten verbeteren.

  1. werkcultuur rolmodellenGebruik rolmodellen

Een rolmodel klinkt bijna niet meer van deze tijd he? Toch zijn ze een absolute must bij het verbeteren van de werk cultuur. Niemand is alleen maar perfect. De rolmodellen ook niet. Zoek medewerkers die één van de gewenste thema’s al wel goed hanteren. Dit kan jouw rolmodel zijn voor dit onderdeel. Heb je iemand die je belangrijkste waarde van de organisatie ademt? Zorg dat hij of zij je rolmodel wordt. Dat zal voor diegene geen moeite kosten. Het zit namelijk al helemaal in hem of haar verwerkt. Voor de andere medewerkers is het een goed voorbeeld. En een goed voorbeeld doet nog altijd goed volgen. Techblog Romstore noemt het de meest succesvolle wijze om je cultuur visibel te maken bij alle teamleden zonder teveel top-down te werken.

  1. Combineer gedragingen met bedrijfsdoelen

Een werk cultuur wordt niet alleen beter van bepaalde gedragingen. Dat helpt wel maar het is niet het enige. Je wil deze gedragingen aan bedrijfsdoelen koppelen. Hierdoor wordt het groter geheel duidelijk voor de gehele organisatie en elke medewerker. Zorg dat je deze koppeling op meerdere manieren weet over te brengen. Zorg ook dat dit op meerdere manieren duidelijk wordt. Denk aan de mail, posters, video’s, workshop etc.

  1. Verander samen

Een belangrijke tip is het creëren van draagvlak bij je medewerkers. Je kan niet alleen de werk cultuur verbeteren. Dit moet gedragen worden binnen de organisatie om succesvol te zijn.  Zorg dat het iets wordt voor en van iedereen. Hierin is het belangrijk dat je de noodzaak helder kan maken. Waarom is het belangrijk? Wat levert het de medewerkers op? Als dit helder is zal je draagvlak aanzienlijk vergroot worden. Eventuele tegenstanders zullen wel mee moeten in deze beweging. Uiteindelijk is het een win-win situatie voor iedereen.

Het verbeteren van de werk cultuur kan flink wat voeten in de aarde hebben. Zolang je met een plan aan de slag gaat en geduld hebt zijn er veel resultaten te boeken. Geduld wordt immers altijd beloond. Een terug stap is geen probleem. Dat gebeurt in de meeste organisaties. Zolang daarna maar weer het plan wordt opgepakt en er nieuwe stappen vooruit worden gezet. Met bovenstaande punten kan je een goed begin maken met het verbeteren van de werk cultuur.

Leave a Comment