coworking kosten

Hoeveel kost een coworking space gemiddeld?

Ben je een kleine zelfstandige en werk je voornamelijk vanuit huis. Dan kan dit natuurlijk eenzaam worden na verloop van tijd. Het zijn van zelfstandige is natuurlijk leuk, want het brengt veel voordelen met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer je werkt. Je kunt bepalen hoeveel je werkt. En in de regel verdien je ook meer. Dit komt omdat jijzelf het uurloon kunt vaststellen en daarvoor niet afhankelijk bent van andere partijen. Het heeft dus veel voordelen om een zelfstandige te zijn. Een nadeel is echter dat je nooit echt een team van vaste collega’s hebt. Je werkt of op een bepaalde locatie, maar als je daar dan niet werkt. Dan werk je thuis. Dit geeft natuurlijk als probleem dat het lastig is om een band met een groep op te bouwen. Je hebt allemaal losse contacten. Sommige mensen vinden dat fijn, maar er zijn ook heel veel mensen die dat niet prefereren. Die hebben liever een vaste groep mensen waarmee ze werken.

corworking space herenCoworking space is de oplossing

Daarvoor is een coworking space dan ook echt de oplossing. Het voordeel daarvan is namelijk dat dit een gezamenlijke werkplek is. Je kunt dan profiteren van verschillende voorzieningen en hebt altijd mensen om je heen. Je kunt ook een vaste plek huren, zodat je altijd met dezelfde mensen in contact komt. Het voordeel is ook dat je wel met andere mensen zit, maar dat het niet echte collega’s van je zijn. Dit houdt in dat ze misschien wel hele andere werkzaamheden moeten verrichten dan dat jij doet. Omdat ze ook gewoon zelfstandige zijn, of omdat ze bijvoorbeeld vanuit verschillende plekken voor een werkgever kunnen werken. Je hebt dan ook niet de gebruikelijke irritaties die vaak opkomen als je met bepaalde collega’s moet werken. Integendeel: je kunt juist heerlijk genieten van mensen om je heen, zonder dat je verantwoordelijkheid en dergelijke aan ze hoeft af te dragen.

De relatie die je bijvoorbeeld met je baas hebt, is meestal toch wat raar. Hij of zij kan heel amicaal tegen je zijn, maar tegelijkertijd is hij of zij er wel verantwoordelijk voor of jij ontslagen wordt ja of nee. Als zelfstandige heb je dat gelukkig niet. Maar wat zijn de kosten van een dergelijke werkplek, vraag je je ongetwijfeld af.

coworking space tafelVerschilt veel

Natuurlijk is het lastig om vast te stellen wat de kosten zijn. Maar natuurlijk huur je niet echt een ruimte voor jezelf, maar gewoon een plek met de nodige voorzieningen. Meestal betekent dit dat je ongeveer enkele honderden euro’s kwijt bent per maand voor een plek. Maar dit ligt natuurlijk ook aan enkele factoren. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren die een rol spelen als het gaat om de prijs.

– De locatie

Natuurlijk speelt de locatie een belangrijke rol. Is de werkplek bijvoorbeeld ergens afgelegen op een industrieterrein? Dan is de kans vrij groot dat je minder geld hoeft te betalen voor de locatie. Maar als de plaats ergens in het centrum is, dan betaal je logischerwijs ook veel meer geld voor de locatie. Vroeger was er bijvoorbeeld een prachtige coworking space in de Antwerpse Kammenstraat; maar deze kreeg gewoon de huur niet rond; omdat het voor veel kleine zelfstandigen niet meer binnen budget viel. Spijtig!

– De voorzieningen

Ook de voorzieningen spelen natuurlijk een rol. Hoe groot is je werkplek? Zijn er bepaalde zaken die je daar gratis kunt krijgen. Moet je voor bepaalde spullen betalen? Ook dat is natuurlijk belangrijk om de maandelijkse huur te bepalen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een vergaderzaal hebt, of voor andere aspecten moet betalen. Maar misschien heb je die wel helemaal niet nodig. Zoek dus goed uit welke voorzieningen je nodig hebt en kies op basis daarvan een werkplek, want niet iedereen moet per se een pietjesbak of een dartsbord in zijn kantoor; natuurlijk.