Na je pensioen nog ondernemen? Zo doe je dat!

na je pensioen ondernemen

Zodra je de pensioenleeftijd hebt bereikt wil dat niet zeggen dat je verplicht bent om op te houden met werken. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat pensioengerechtigden gaan ondernemen. Of ze laten zich inhuren als freelancer. Wat wel een puntje is bij doorwerken na je pensionering is rekening te houden met de fiscale regels.

Ondernemen als je met pensioen bent

Er is geen enkele reden te bedenken waarom je na je pensionering niet zou starten als freelancer of om een eigen bedrijf te beginnen. Er komen steeds meer mensen bij die ook na hun pensionering nog actief blijven op de arbeidsmarkt.

Een paar voorbeelden die je nou kunnen gaan ondernemen nadat je met pensioen bent zijn onder andere deze manieren:

  • Een eigen online winkel beginnen, bijvoorbeeld met hobbyspullen
  • Een gepensioneerde leraar wiskunde kan tijdelijk een collega vervangen die ziek is
  • Je passie voor wijn in de praktijk brengen. Je wordt wijnhandelaar
  • Je opvolger nog twee weken vervangen omdat deze met vakantie is

De laatste jaren wordt er door het CBS een steeds grotere toename van het aantal van werkende gepensioneerden geconstateerd. Dit kan verklaard worden doordat ondernemers hun bedrijf niet goed kunnen verkopen of doordat er een pensioengat is ontstaan. Over het algemeen is de reden dat deze mensen nog geen zin hebben om stil te gaan zitten.

Basisinkomen met AOW en eventueel aanvullend pensioen

ondernemen na je pensioenZodra je eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt, heb je recht op AOW. Dit geldt voor iedereen. Het maakt niet uit of je werkte als ZZP-er, in loondienst was of jarenlang een uitkering hebt ontvangen. Iedere Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering.

Meestal heb je gedurende de tijd dat je gewerkt hebt in loondienst een aanvullend pensioen opgebouwd. Dit is samen met de AOW-uitkering in de meeste gevallen goed genoeg om op een normale manier van rond te kunnen komen.

Wie hier niet genoeg aan heeft of mensen die toch liever wat meer financiële ruimte willen hebben of gewoon graag wat extra’s willen verdienen kunnen er daarom voor kiezen om toch nog zelf wat te gaan ondernemen.

Bespreek met de boekhouder hoe en wat te ondernemen na je pensionering

Wie pensioen ontvangt en de AOW-leeftijd bereikt heeft mag bijverdienen wat je wilt als zelfstandig ondernemer. Wanneer je nog onder de AOW-leeftijd zit, maar wel al vervroegd pensioen ontvangt, dan is in dat geval de kans groot dat je meer belasting gaat betalen. Dit kun je controleren bij de  Belastingdienst en bij je pensioenfonds.

Alles wat je na het moment van met pensioen gaan als ondernemer of freelancer verdient kan dus een mooi zakcentje zijn. Hou wel goed in de gaten dat je door dit extra inkomen in een hoger tarief bij de belasting terecht kan komen. Je zult dus meer belasting moeten gaan betalen over jouw inkomen.

Heb je een lange tijd als ZZP-er gewerkt dan heb je waarschijnlijk niet genoeg extra pensioen opgebouwd. Mocht je dus niet over een aanvullend pensioen beschikken, dan kan je de inkomsten als ZZP-er gebruiken om toch nog een goede oude dag te hebben. Volgens Belgische pensioensite Pensioenconferentie.be is voor zelfstandigen een aanvullend pensioen belangrijk, of de interesse om ook na je officiële pensioenleeftijd nog wat te ondernemen.

De aftrekposten als je na je pensioen gaat ondernemen

Je kan als ondernemer voor de inkomstenbelasting in aanmerking komen voor belastingvoordelen. Dit zijn de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Hierbij gaat het om bedragen van ongeveer 6.500 euro en 2.100 euro.

Voor mensen die op 1 januari van een kalenderjaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben geldt voor allebei deze belastingaftrekken de helft van deze twee bedragen.

Minder risico als je pensioengerechtigd bent

Omdat er aan het opzetten van een eigen bedrijf een aantal financiële risico’s verbonden zijn, twijfelen een aantal starters nog wel eens. Ben je in loondienst dan ben je verzekerd van een vast inkomen. Zo weet je zeker dat al je vaste lasten kunnen worden betaald.

Ondernemen is en blijft natuurlijk een risico. Je moet het maar aandurven. Als gepensioneerde zijnde hoef je er net wat minder bang voor te zijn. Dit komt omdat alles wat je na je pensioen als ondernemer verdient, als extra inkomen kan beschouwen.

Ondernemen is niet gebonden aan leeftijd. Als je nog fit bent en je vindt het leuk om door te werken is er dus geen reden om dat niet te doen. Je bent nooit te oud om te ondernemen!

Leave a Comment