voordelen coworking

Wat zijn de grote voordelen van een coworking space?

Door de sterke groei van het aantal zelfstandigen in België en Nederland zijn coworking spaces in beide landen steeds meer in opkomst. Een coworking space is een speciale locatie, die je voor een bepaalde periode kunt huren en waar je samen met andere ondernemers en werkers lekker hard aan de slag kunt gaan. Coworking spaces hebben een behoorlijk aantal voordelen te bieden. Maar wat zijn precies de pluspunten van een coworking space?

werken cowerkenJe bent flexibeler dan ooit tevoren

Wellicht het grootste pluspunt van coworking spaces is dat deze ruimtes flexibel te huren zijn. Met als grote voordeel natuurlijk dat jij als gebruiker ook lekker flexibel bent. Je bepaalt als huurder zelf wanneer je van de werkplek gebruik wilt maken en voor hoe lang. Heb je een dagje geen zin in werken, wat als zelfstandige soms kan, dan is het heel simpel: die dag huur je gewoon geen coworking werkplek. Wat overigens ook fijn is, is dat je coworking spaces kunt huren voor speciale projecten. Stel dat je een boek wilt schrijven, dan is het huren van een coworking werkplek ideaal om even lekker met dit project aan de slag te gaan. Je bent van huis en kunt je zo beter concentreren. Ben je klaar met je project, dan stop je met het huren van jouw plek en ga je weer op huis aan. Een kleine kost voor heel erg veel flexibiliteit, dus.

Meer creativiteit en ontwikkeling van nieuwe ideeën

Een van de mooiste kenmerken van coworking places is dat je op deze plekken allerlei soorten professionals tegenkomt. Van ICT’ers, kunstenaars, tekstschrijvers tot retailers en overheidsadviseurs. Nodeloos te zeggen natuurlijk dat hierdoor een interessant broeinest van nieuwe ideeën en onverwachte creativiteit kan ontstaan. Je ontmoet mensen met verfrissende en creatieve inzichten, van wie je nieuwe inspiratie en ideeën van krijgt. Het leuke is verder dat je met je werkgenoten lekker kunt sparren tijdens de pauzes. Wedden dat je hier nieuwe ideeën en energie van krijgt?

stress op het werkJe krijgt een nieuwe werkboost

Een coworking space is een ruimte waar iedereen hard werkt. Logisch, want de werkplek wordt gehuurd en iedereen die er zit wil zijn of haar tijd zo efficiënt mogelijk inzetten. Het arbeidsethos dat je in coworking spaces aantreft werkt dan ook stimulerende en geeft iedere aanwezige en kick. Zien werken is doen werken, dus er komt me uit je handen dan ooit tevoren! Eén van de mooiste anekdotes die ik zelf ken is die van Thomas van Vini Del Mondo. Die was na jaren in de topsport een beetje de weg kwijt op professioneel vlak; besloot een co-working space op te zoeken zonder zelfs een écht plan; maar om te solliciteren en bij te leren. Na enkele maanden van snuisteren had hij zijn eerste online onderneming opgericht met de hulp van een collega, en vandaag rijdt hij met zijn splinternieuwe Tesla elke dag nog steeds naar diezelfde coworking space. Heerlijk!

Coworking places zijn ideale plekken om te netwerken

Wie regelmatig via coworking places werkt, ontdekt de riante mogelijkheden die deze werkplekken bieden om onbeperkt te netwerken. Wellicht ben je op zoek naar professionals die net datgene kunnen waar je zelf eigenlijk nog naar op zoek bent. Zoals een goede tekst schrijven, een logo ontwerpen, nieuwe ICT-oplossingen bieden en professionals die soortgelijke diensten en/of producten kunnen leveren. De kans dat je dit soort toekomstige partners via coworking places ontmoet, is groter dan je denkt. Dus heb een beetje lef, spreek de anderen op locatie aan en vertel ze over jouw passies. Grote kans dat je goede connecties legt, die vroeger of later in je loopbaan nog eens van pas komen.

Kansen op nieuwe klanten

Ten slotte is een groot voordeel van coworking places dat je hier vaak lijntjes kunt uitgooien om nieuwe klanten te werven. Of wellicht zijn degenen die net als jij hard aan het werk zijn, wel de klanten die jouw expertise nodig hebben. In elk geval is het aan te raden om op de werkplek, zonder op te scheppen, enige p.r. te maken voor jouw diensten en/of producten. Het kan zomaar zijn dat je nieuwe klanten werft of hele goede tips krijgt om nieuwe doelgroepen te bereiken!