Als beginnende ondernemer komt er veel op je af. Je moet heel wat stappen zetten voordat je daadwerkelijk met je nieuwe bedrijf kunt beginnen en de machines letterlijk of figuurlijk kunnen gaan draaien. Het liefst doe je alles meteen goed, maar iedereen maakt wel eens een fout. Ook als ondernemer leer je snel van je eigen fouten. Welke fouten worden het meest door beginnende zakenmensen gemaakt en kan je beter voorkomen?
Niet de juiste doelgroep (durven) kiezen
Nog steeds zijn er teveel ondernemers die een zo groot mogelijke markt willen bedienen. Logisch, zou je kunnen zeggen, want hoe groter de markt, hoe meer potentiële klanten en hoe meer omzet. Toch blijkt uit onderzoek dat dat niet klopt. Het gaat er om dat je als ondernemer durft te kiezen. Als voorbeeld nemen we een coach. Coachen is een heel breed begrip, en daardoor is het woord coach ook te algemeen. Ben je relatiecoach? Werk je als loopbaancoach? Of ligt je expertise meer in het coachen van managers? Jouw klanten zullen eerder voor jou kiezen wanneer je duidelijk maakt voor welke doelgroep je werkt. Je zou kunnen denken dat je omzet misloopt, maar dat werkt in de praktijk dus niet zo. Je specialiseren trekt meer potentiële klanten aan dan generaliseren, in de zin van voor iedereen willen werken.
Een slechte voorbereiding
Helaas zijn er ook nog steeds ondernemende mensen die denken ‘even’ een bedrijf te beginnen. Ze hebben immers een goed idee en de rest zal wel loslopen, zo denken ze. Om daarmee te beginnen: wie zegt dat jij de enige bent met dat idee? Ga eerst eens op onderzoek uit. Probeer ook een beeld te krijgen van de vraag naar jouw fantastische product. Want hoe jammer zou het zijn als je productie op volle toeren draait, maar je aan het eind van de keten nauwelijks iets verkocht krijgt? Schrijf eerst ook een ondernemingsplan inclusief een financieel plan. Hoeveel moet je investeren in je bedrijf, en moet je daarvoor een investeringskrediet aangaan? In hoeveel tijd ga je dat terug verdienen? Welke omzet verwacht je het eerste jaar te halen? En de jaren erna? Besef ook dat het starten van een eigen bedrijf enorm veel tijd kost, zeker als je het alleen doet. Wanneer verdien je genoeg om rond te komen? Denk ook na (en laat je adviseren) over de ondernemingsvorm en zet fiscale consequenties en mogelijke subsidies op een rij. Het gebeurt te vaak dat ondernemers al in het eerste jaar de stekker weer uit hun nieuwe bedrijf moeten trekken, in het slechtste geval ook nog met een restschuld.
Teveel geld ineens uitgeven
Vertrouwen hebben in jezelf en in je ondernemingsplannen is natuurlijk een mooie eigenschap. Laat dit echter niet doorslaan in overmoed. Er zijn mensen met een fantastische ondernemerszin die meteen bakken geld uitgeven aan een mooi pand, de beste apparatuur, een gloednieuwe bedrijfsauto et cetera.
Waarom zou je zo te werk gaan? Je begint dan namelijk meteen in de rode cijfers en het is de vraag hoe snel je daar uit bent. Geef geld uit met je voet op de rempedaal. In een eenvoudige ruimte en met bijvoorbeeld tweedehands (maar nog goeie) apparaten kan je waarschijnlijk ook prima met je onderneming beginnen. En die chique bedrijfsauto loopt niet weg. Het voorkomt ook een heleboel stress als de start van je bedrijf toch net iets minder florissant verloopt dan je je had voorgesteld.